önismeret

Önismeret, anyáknak

“A világ nélküled is forog tovább. Fölösleges magad fontosabbnak látni, mint amennyire az vagy.”

Görgey Eta (Raana Raas)

Hajlamosak vagyunk önmagunk jelentőségét túlbecsülni

Májusban kihagytam egy hónapot a munkában. Nem hoztam új cikkeket, posztokat, nem sztoriztam, nem hirdettem. Még az üzeneteim közül is csak a nagyon fontosakra válaszoltam.

Elmentem pihenni, magamat választottam, még akkor is, ha volt bűntudatom, még akkor is, ha féltem, hogy valaki majd neheztelni fog, még akkor is, ha felelősnek érzem magam, hogy seghítselem az engem követő anyákat nap, mint nap.

Miért? Mert most már tudom, hogy nem vagyok olyan fontos nektek, mint azt képzeltem régen. Van, akinek nagyon sokat adnak a tartalmaim, van, aki számít rám, voltak többen, akik rám írtak, hogy jól vagyok-e és minden rendben van-e, volt aki észrevette a hiányt (de a döntő többség nem.) Viszont egy biztos, ha nem pihenek akkor, amikor a testem jelez, és túlfeszítem a húrt, akkor később nem egy hónap marad majd ki, hanem lehet több, mert teljesen kidőlök.

Régen túl fontosnak éreztem az adott szavam, soha nem szegtem meg, (az hazugság – súgta egy kritikus hang a fejemben.)

Ma már képes vagyok megszegni a szavam, ha ezzel önazonos maradok, és képes vagyok megbirkózni az ezt követő érzésekkel is, és képes vagyok utána folytatni a “teljesítést” anélkül, hogy szégyent érezzek.

Miből jöhet a túlzott fontosság érzés, az önismeret ezen hibája?

  • Gyerekként lehet, túl sok felelősséget pakoltak ránk, lehet “Szerep gyerekek” voltunk. Túl hamar kellett felnőnünk, és túl sokszor múlott a család békéje rajtunk.
  • Az is lehet, hogy annyira nem foglalkoztak velünk, a szüleink annyira a saját kis világukkal, vitáikkal, életükkel voltak elfoglalva, hogy azóta is szomjazzuk és vággyuk azt, hogy végre mi legyünk a középpontban, mi legyünk a fontosak.
  • 6-7 éves korig az egocentrikus, énközpontú világnézet a normális, ahhoz, hogy képessé váljunk arra ,hogy egészséges egységként tekintsünk a világra az kell, hogy legyen mellettünk egy felnőtt, aki segíteni tud abban, hogy megtanuljuk, felismerjük a helyünket ebben a csodálatos valóságban.

Ma már tudom, hogy a legfontosabbnak én kell, hogy legyek. Nem azért, mert önző vagyok, de én vagyok az egyetlen ember, aki NÉLKÜLEM nem képes élni.

Bármilyen nehéz is ezt elfogadni, ha én meghalnék, még a gyerekeim is folytatnák tovább az életüket.

A chemoterápia alatt sokat foglalkoztatott ez a kérdéskör, és arra jöttem rá, hogy minden egyes lény a földön képes nélkülem tovább létezni.

Nyilván vannak, akiket jobban megviselne ideiglenesen, ha én nem lennék az életükbe, de én lennék az egyetlen, akinek véget érne véglegesen valami.

Ez lehet rémisztő és lehet felszabadító is. Attól függ, honnan nézed.

Ha azt érzed, hogy túltöltődsz, akár egy ilyen helyzetben is, akkor a következő gyakorlat sokat segíthet!

stresszoldó gyakorlat
stresszoldó gyakorlat

Én jó pár évnyi önismeret fejlesztés és érzelmi munka után így látom:

  • Jogom van pihenni és magammal foglalkozni, még akkor is, ha mások is igényt tartanának rám, mert ha ők használják el végleg az energiáimat nekik is nehezebb lesz ugyan egy darabig, de én vagyok az, aki a legtöbbet veszít, ha nem töltődik eleget.
  • Jogom van NEM-et mondani még akkor is, ha ez nagyon nem tetszik a környezetemnek, jogom van nem kielégíteni a szüleim szükségleteit (felnőtt emberek, akik maguk is képesek erre), a párom is meg tudja oldani az ügyes bajos dolgait nélkülem. Ti is képesek vagytok nélkülem lenni, fejlődni, lehetek én egy szikra, de a tűz bennetek él tovább, ti fejlődtök, ti növekedtek, ahhoz én nem kellek.

Ha képes vagy magadat kisebbnek látni, és rájössz, hogy pótolható vagy, akkor az egy hatalmas szabadságot ad.

Szabad leszel végre az öngondoskodás és önazonosság számára.

A gyermekeink szükségletei nyilván nagyon fontosak, de ha nem létszükség a dolog, hanem a között kell választanod, hogy kreatívkodsz vele, úgy, hogy közben már alig állsz a lábadon, mert hát egy “jóanya” ezt csinálja, vagy nézhet pár rész Bori barátnőmet, amíg te ledőlsz mellé, vagy olvasol egy keveset, hogy helyre rázódj, és utána foglalkozol az ő extra igényeivel, akkor vagy igazán jó anya.

Meghívás egy önismeret fejlesztési utazásra:

  • Nézd meg, legközelebb, amikor azt érzed, hogy ezt csak te tudod, ez a te felelősséged, “mit fognak szólni, ha ezt nem csinálom?” érzés vesz erőt rajtad, hogy milyen együtt lenni ezzel az érzéssel és ennek ellenére is magadat választani.
  • Mi történik? Milyen következményei vannak (negatívak vagy pozitívak), hogyan változik az érzés maga? Mikorra tűnik el, mi váltja fel?
  • Kipihenten, feltöltődve mennyivel más megcsinálni az eltolt felelősséget?

Ha van olyan, aki nem hagyja ezt neked, és érzelmileg zsarol, vagy rád erőlteti a nem akart dolgokat, akkor tudd érzelmileg éretlen emberrel van dolgod, és ott a határszabás a kulcs a békésebb mindennapokhoz, nem az, hogy beadod a derekad és szenvedsz tovább a végkimerülésig.

önismeret,önismeret fejlesztése,anyáknak

Jól jönne a segítség, hogy ki tudj végre állni magad mellett?

Egy 5+1 alkalmas Tudatos Anya Mentorprogram keretében tudok segíteni neked, ahol közösen feltérképezzük az elakadásaidat.
Az 5×1 órás beszélgetések keretében egy-egy aktuális problémáddal dolgozunk, miközben olyan érzelem feloldó és önsegítő technikákat tanulhatsz meg tőlem, amiket utána egyedül is sikeresen tudsz majd alkalmazni.
A +1 másfél órás utolsó alkalommal pedig a mindfulness – szerető kedveség meditációt tanítom meg, ami tapasztalataim szerint hihetetlenül sokat segít az önelfogadás a kapcsolataink javítása és a gyermekeink érzelmi nevelése terén.

Ha érdekel, akkor ismerkedjünk meg, és nézzük meg, hogy tudunk-e együtt dolgozni, hogy mihamarabb jobban legyél!

Hasonló bejegyzések