stressz anyaként

Stresszoldás anyáknak

Anyai stresszforrások

Anyaként a stressz szinte állandó kísérője a mindennapjainknak. El sem tudtam képzelni, mennyi feszült helyzetben lesz részem anyaként:

 • masszív kialvatlanság,
 • a rokonok, ismerősök jó szándékú (vagy nem) kritikái, tanácsai, ötletei,
 • totálisan megváltozott párkapcsolati dinamika,
 • napról napra változó élethelyzetek a gyerek(ek)kel,
 • túl sok egymásnak ellentmondó információ,
 • folyamatos időhiány,
 • a FOMO – (fear of missing out) félelem, hogy kimaradunk valamiből, amit a közösségi média használat nagyon erősen hoz,
 • gyerekkori rossz minták felszínre törése,
 • kapcsolódási sebek,
 • egyedüllét vagy, ami még rosszabb a társas magány…

Nagyon könnyű egy önmagát gerjesztő negatív spirálba bekerülni. Sőt sokszor az is baj, hogy közben sokan azt is érezzük, hogy a stressz rossz, elkerülendő, ártalmas, és még ez is nyomaszt minket. És kész a katasztrófa.

stresszreakció

A stresszcsökkentés anyaként egyáltalán lehetséges?

Igen, de van néhány fontos dolog, amit először érdemes átkeretezni, hogy valóban jól működjön a stresszoldás, és ne csak a probléma ellihegése, és szőnyeg alá söprése történjen meg, mert sajnos az érzelmi elnyomás nemzedéke vagyunk mi és nehéz kilépni ezekből a körökből, Hidd el tudom miről beszélek, nekem egy mellrák kellett ahhoz, hogy végre komolyan vegyem a figyelmeztetését a szervezetemnek, hogy eddig, s ne tovább.

Mi a jó hozzáállás a stresszhez?

Először is egy fontos kutatási eredményt szeretnék megosztani, amiről Kelly McGonigal egészségpszichológus számol be egy TED beszélgetésben.

Állítása szerint 10 éven át hibásan tanította a következőt, ami több kárt okozott, mint hasznot hozott volna a páciensei életébe:
A stressz megbetegít, megnöveli a kockázatát a megfázástól a szívérrendszeri betegségen át az autoimmun betegségekig mindennek. Tulajdonképpen a stresszt ellenséggé formálta az emberek tudatában.

Azt hiszem mind ismerjük ezeket a szólamokat. És valóban jót akarnak nekünk vele, csak kiderült, hogy a jó más úton van.

stresszes anya

Egy 8 éves tanulmány változtatta meg Kelly véleményét is, amit 30 000 amerikai bevonásával végeztek. Ezekkel a kérdésekkel:

 • Mennyi stresszt élt át az elmúlt évben?
 • Ön hisz abban, hogy a stressz ártalmas az egészségre?

Aztán a halálozási statisztikák alapján után követték ezeket az embereken. És az derült ki, hogy azok az embereknek, akik nagyon sok stresszt éltek át az elmúlt években 43%-al növekedett meg a halálozási aránya DE csak abban a csoportban, ahol az emberek azt hitték, hogy a stressz ártalmas az egészségnek.
Azoknak a halálozási aránya nem nőtt, a stresszel összeköthető betegségek terén, akik nem tartották a stresszt ártalmasnak és rossznak.

Mit is jelent ez?
Azt, hogy nem a stresszreakció és a stressz öl, hanem az, ha ellenségünkké tesszük és megpróbálunk elmenekülni előle, ami csak tovább rontja a helyzetet (érzelmi elnyomás, egészségtelen megküzdési szokások kialakítása pl.: stresszevés, egyéb függőségek).

Ehelyett megtanulhatnánk pl.: felismerni a saját testünk stresszreakcióját, megismerkednénk a testi tünetekkel, a nehéz érzéseinkkel és gondolatainkkal, amik ezt a stresszt jelzik és amint felbukkannak vagy cselekednénk szerintük, ha épp valóban vészhelyzetben vagyunk, vagy ha tudatosan látjuk, hogy a helyzet nem életveszélyes, akkor egy számunkra jól bevált stresszoldó technikával egyszerűen visszaállítanánk a szervezetünk normális nyugalmi működését.

Hogyan alakítsak ki egészséges viszonyt a stresszel?

A jó hír az, hogy a stresszreakciónkat már az a tudás is, hogy a stressz nem ártalmas, megváltoztatja. Legközelebb, ha stressz ér, akkor próbáld ki a következő mondatokat:

 • A szívem felgyorsult tempója segít nekem.
 • A felgyorsult légzés, a feszült izmok mind képessé tesznek, hogy túléljek. Felkészítenek engem erre a helyzetre, amibe belekeveredtem.
 • Hálás vagyok, hogy a szervezetem képes a túlélésnek ezt a csodálatos gépezetét a szolgálatomba állítani, ha szükségem van rá. De most épp nincsen, így megengedem, hogy ez leálljon.

Már ez az apró változtatás is hatalmas előrelépés az egészségesebb élet felé a tanulmány szerint.

Mit tehetsz még, hogy sikeresen kezeld a mindennapi anyai stresszt?

Az első fontos lépés az, hogy ez ne csak egy újabb cikk legyen, ami 3 napig csodákat művel az életedben, aztán elfelejted, az hogy folyamatosan foglalkozol vele, akár kiírod magadnak ezt a pár mondatot egy post-it lapocskára, és a hűtőre rakod.

Ez viszont nehéz! Miért?

 • Mert anyaként alig van időnk a feladatainkra is, nem hogy saját magunkra.
 • Mert a helyzetek folyamatosan jönnek és mire megszokjuk az egyiket, már jön a másik.
 • Mert a korlátozó hiedelmeink olyan mélyen ivódtak belénk (nekem ez nem megy, én mindig egyedül vagyok, nincs segítségem, ezt nem engedhetem meg magamnak…) hogy már ezt éljük meg igazságnak.

Ezek mind megnehezítik a stresszoldást. Ha valóban sikeresen akarod a stresszes helyzeteket kezelni, nézd meg, hogyan tudod megteremteni rá az időt és hogyan válhatsz az öngondoskodás mesterévé, hogy békésebb és nyugodtabb életet élhess! Kattints:

Stresszoldás

Egy módszert is adok, amit bárhol, bármikor alkalmazhatsz, ha éppen szorult helyzetben érzed magad:

A “támogató érintések” egy nagyon jó módja annak, hogy a stresszes helyzetekben segíthessünk magunknak abban, hogy visszataláljunk a nyugodt és békés énünkhöz. Akár percek alatt lecsillapíthatjuk a minket ért stressz hatását. Legyen ez annyi, hogy egyik kezünkkel a másikat simogatjuk, a szívünkön tartjuk a kezünk, vagy az arcunkra helyezzük kezünket, simogatva az orcánkat (nekem ez a fajtája válik be a legjobban) akármilyen furcsának is néz ez ki és elsőre olyan zavaró érzést kelthet a gondolat, hogy magunkat támogassuk a saját érintésünkkel, egy két próba után nagyon sokaknak segíthet ez a gyakorlat.

A pillangó ölelés is egy támogató érintés gyakorlat, ami segít az oxitocin felszabadításában. A menetét a képen láthatod:

stresszoldó gyakorlat
stresszoldó gyakorlat

Ne feledd, ha szeretnél nyugodt és tudatos anyává válni, ezen a linken segítség vár!

Hasonló bejegyzések