hisztikezelés

Hisztikezelés 2. – A hisztiszelidítés

Ahhoz, hogy a hisztikezelés hatékony lehessen, tisztában kell lenni azzal, milyen típusú hiszti okozza a problémát.
Ugyanis nem minden hiszti egyforma.
Ha azonban képesek leszünkmegkülönböztetni a hiszti fajtáit, sokkal könnyebben és gyorsabban leszünk képesek úrrá lenni rajtuk.

hisztikezelés

A distressz típusú hiszti esetén a gyermek valóban szülői segítségre szorul, mert valamilyen valós érzelmen megy keresztül, csalódott, fél, vagy diszkomfort érzésre reagál, pl. éhes vagy fáradt.
Ebben az esetben a gyermek nem akar minket irányítani, manipulálni, nem az a célja, hogy elérjen valamit, csupán reagál valamilyen érzelemre (pl: félelem, fáradság, éhség, unalom, szorongás).

A másik típusú hiszti az, aminek célja, hogy valamit elérjen, megkapjon a gyermek.
Ennek megfelelően tudatosan cselekszik, színjátékot játszik, viselkedése arra irányul, hogy irányítson minket.

Ezzel sincsen semmi baj ebben az életkorban, de itt a feladatunk a határtartás. Ugyanis itt, a gyermek, a számára biztonságot adó, de frusztráló határainkat feszegeti.

hisztikezelés

A határtartás kifejezetten nehéz, sokszor olyan triggereket indít el bennünk, amikkel nehéz megküzdenünk, miközben a gyermekünk is kívülről támad.
Mégis mind a gyermekünk, mind saját érdekünkben a higgadtság megtartása kulcsfontosságú.

Tanácsok a hiszti kezelésére

  • Őrizd meg a nyugalmad – tudom, ezerszer halljuk, de nem lehet eléggé hangsúlyozni

A hisztis viselkedéssel szemben a legfontosabb, hogy megőrizd a higgadtságodat. Amikor elveszíted az uralmat önmagad felett – bántó dolgokat mondasz, vagy teszel –, semmi sem segít a helyzeten.
Modellezd azt a nyugodt viselkedést, amelyet gyermekednek szeretnél mintául adni. Érdemes hosszú távú megközelítésben gondolkodni.

  • Erősítsd meg a kívánt viselkedést – és ne a problémás viselkedést

Még a legjobb szándékú szülők is kihagyják gyakran a jó viselkedés dicséretét, ehelyett az általuk problémásnak talált viselkedésekre összpontosítanak.
Ez teljesen természetes, hiszen a szülők elvárják gyermekeiktől, hogy hallgassák meg az utasításokat és aszerint cselekedjenek.
Mi, emberek úgy vagyunk bekötve, hogy észrevegyük, ha valami nincs rendben, azonban a rossz viselkedés állandó javítása éppen felhívja rá a figyelmet.
Ennek eredménye az, hogy a rossz viselkedés gyakrabban erősödik meg, mint a jó. Egy alapszabály, amit érdemes alkalmazni, hogy kétszer annyit dicsérünk, mint amennyit kijavítunk, ezzel megerősítve a jó viselkedést.

hisztikezelés
  • Légy konkrét a dicséretben

Azzal, hogy konkrétan fogalmazol, amikor gyermekedet dicséred, kiküszöbölöd a gyermekben a zavart, hogy milyen viselkedés váltotta ki a választ. Nagyobb valószínűséggel ismétli meg a gyermek a kívánt viselkedést, ha pontosan tudja, miért kapta a korábbiakban.

Ne csak azt mondd, hogy a gyerek jó vagy jó munkát végzett, hanem fogalmazd meg konkrétan, hogy milyen viselkedés váltotta ki a dicséretet. Még jobb, ha a dicsérethez más pozitív erősítő kontaktus is társul (pl: nézz a gyermek szemébe ilyenkor, ölelés, vállveregetés…), tovább erősítve a kívánt viselkedést.

  • Te milyen mintát adsz?

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy-egy váratlan helyzetben nem aszerint reagálunk, hogy a gyermekünk a megfelelő mintát lássa.
Hogyan reagálsz a csúcsforgalomban, amikor egy sofőr váratlanul elédvág? Mit szólsz, amikor egy idegen indokolatlanul durva veled?… stb.

hisztikezelés


A gyerekek úgy tanulnak, hogy a szüleiket figyelik, és bizonyos mértékű utánzás természetes.
Könnyen segíthetünk gyermekünknek a helyes minták kialakításában azzal, hogy együtt játszunk velük, ahol a játékban adott viselkedésünk mintául szolgálhat számukra.

Sőt, ha hibázunk – és valljuk be, mind fogunk – akkor nagyon jó minta a bocsánatkérés. Ezzel nem csak azt erősítjük, hogy a hibák nem végzetesek, de nagyon jó mintát adunk arra is, hogy ha ő hibázik, akkor a kérjen bocsánatot, ha rájött a hibájára.

hisztikezelés

Tipp: Ügyelj arra, hogy amikor csak időd engedi ne javítsd a gyermek tevékenységét, és ne végezd jobban vagy gyorsabban a feladatokat, mint amennyire a gyermek képes; ez például egyenes út a hisztihez.
Ebben a tudatosság nagyon sokat tud segíteni neked.

Ha érdekel egy jó módszer az érzelmi szabályozás bevezetésére a hisztikezelésben, olvasd el a Rakéta és hisztikezelés! cikkünket is!

Hasonló bejegyzések