stresszkezelés,hiszti,érzelemszabályozás

Hisztikezelés 3. – Rakéta és hisztikezelés!

Hogyan segíthet egy rakéta abban, hogy az érzelemszabályozás jobban menjen gyermekednek, sőt akár neked is?
Olvass tovább, és meglátod, sokkal egyszerűbb az egész, mint gondolnád.

Hallhattuk már, hogy a mindfulness, és a teljes test szkennelés hasznos gyakorlatok, ha szeretnénk megnyugodni, vagy olyan érzésekkel, gondolatokkal küzdünk, amiket nehezen dolgozunk fel. A módszert egy 5 évesnél kisebb gyerekeknek elég nehéz még elmagyarázni, megtanítani.
De erre nincs is szükség!

Hiszen már 3 éves korban is lehet velük „képzelős” játékot játszani, és ez hatalmas segítség lehet, ha a hiszti és stresszkezelés nehezen megy.

stresszkezelés,hiszti,érzelemszabályozás

A lényege az ennek a gyakorlatnak/játéknak, hogy elképzeljük, hogy van például egy rakétánk, amit hamarosan útnak indítunk az űrbe.
Ennek a rakétának az a feladata, hogy a bennünk lévő rossz érzéseket a világűrbe repítse. 

Behunyjuk hát a szemünket, és veszünk két mély levegőt majd megkeressük magunkban a rossz érzéseket

Fáradtság, sértettség, szomorúság, harag, féltékenység. (3 éves fiam sokszor ilyeneket „rak ki”: játékelvétel, lökdösés, egyedül levés – ami zavarja, de más nevet nem tud neki még adni.)

Megvizsgáljuk ezeket, hol találtuk őket, esetleg hogy néznek ki (kerek, zöld, esetleg folyékony… hihetetlen a gyerekek kreativitása ebben a témában is) és végül útnak indítjuk a rakétánkkal ezeket az érzéseket, gondolatokat a világűrbe, hogy megkeressék a társaikat, és jól érezzék magukat.
A stresszkezelés, így egy közös játék lehet, és a hiszti élét is el lehet venni egy ilyen játékkal.
Közben mindannyian megnyugodhatunk, és sokkal egyszerűbben folytathatjuk a mindennapokat.

stresszkezelés,hiszti,érzelemszabályozás

Ami szép még ebben a stresszkezelő módszerben az, hogy teljesen személyre/családra szabható.
Ha nálatok nem rakéta, hanem dömper, unikornis, rénszarvasszán… viszi el ezeket a nem kívánatos érzéseket, vagy csak egyszerűen útnak eresztitek őket, úgy is tökéletesen működik. 

Minden gyerek, minden szülő más, de érzitek majd, nektek, mi válik majd be a hiszti elleni harcban.

Amit mi még ezután egy plusz lépésként bevezettünk, az a feltöltés.
Megnézzük, milyen hely maradt ezeknek az érzelmeknek a helyén, és feltöltjük azokat a helyeket jó dolgokkal, ölelés, puszi, kedvesség, simogatás, jókedv… Ami éppen hiányzik a gyerkőcnek. 

stresszkezelés,hiszti,érzelemszabályozás

Ilyenkor már egész ügyesen meg tudja fogalmazni, és már fogékony is a szeretetraktárak feltöltésére.

Jól hangzik, de nagyon nehéz?

Tudom, mit érzel! Eleinte olyan elképzelhetetlennek tűnt számomra, hogy a gyermekem érzelmi viharaiban ilyen nyugodt és tudatos maradjak. Ilyenkor jött az, hogy én is elkezdtem kiborulni, jött a düh, a frusztráció, a bennem elnyomott sok-sok negatív érzés bennem is felkavarodott, ahogy a gyermekem tombolása mélyült.

Ennek több oka is volt az én életemben. Te is tapasztalsz ilyeneket?

  • Nem volt elég időm pihenni és megoldani a saját érzelmi gubancaimat, amik felgyülemlettek.
  • Nem tudtam eleget aludni, mert anyaként sokkal több feladatunk van, mint amit emberileg lehetséges megoldani, mégis megpróbáljuk (sokszor a saját pihenésünk rovására).
  • El sem tudtam képzelni, hogy egy hiszti közepén nekem lenne lehetőségem arra, hogy gyorsan összeszedjem magam, gondoskodjak magamról és utána a nyugalmamból oldjam meg a helyzetet.

Jó lenne, ha te is több önnyugtató technikát ismernél? Ha nyugodtabb szülő lehetnél, hogy kölcsön tudd adni a gyermekednek a nyugalmad a húzós időszakokban? Itt vár a megoldás:

Hasonló bejegyzések