montessori módszer,montessori

Montessori módszer

Segíts, hogy egyedül is meg tudjam csinálni

Állítólag ez volt az a kérés, amellyel egy gyerek fordult a 19. században élt olasz pedagógushoz, Maria Montessorihoz, akit annyira “eltalált” ez a mondat, hogy egész nevelési koncepciójának vezérgondolatává tette.
Ha neked is tetszik ez a hozzáállás, olvass tovább és ismerd meg a Montessori módszer lényegét!

montessori kepek 7

A Montessori módszer a tanulás és a fejlesztés pedagógiai megközelítése.
Nézzük, melyek még azok a Montessori  hívó mondatok, amelyek meghatározzák a hozzáállás módját a gyerekneveléshez!

 1. Mutasd meg, hogy kell megcsinálnom, de ne tedd meg helyettem!
 2. Egyedül is meg tudom és meg is akarom csinálni!
 3. Legyen türelmed, hogy megérts a saját utamat.
 4. Lehet, hogy hosszabb időt vesz igénybe, mert több kísérletet akarok tenni.
 5. Engedd meg nekem, hogy hibázzam, hogy ezzel én is megengedhessem magamnak, hogy hibázhassak, mert tanulhatok belőle.

Kiknek szól a Montessori módszer?

Maria Montessori egész életében különböző fogyatékossággal élő gyermekekkel dolgozott. Ezért módszerét a kezdetektől fogva rendkívül különböző gyermekekhez igazították, változatos igényekkel és adottságokkal.
Figyelemmel a velük elért kiváló eredményekre, ezután minden gyermek számára megfelelő tanítási módszer kidolgozásába kezdett.
Ez a korszakalkotó nevelési koncepció a csecsemőkortól a fiatal felnőttkorig terjedő időszakot öleli fel.
Anyagok, tevékenységek és környezetek kombinációjával segíti a gyermekek tanulását.

montessori képek

Miért szerethető a Montessori módszer?

A Montessori módszer rendelkezik néhány olyan előnnyel, alapelvvel, amely jó választássá teszi a szülők és a pedagógusok számára.t:

 1. Minden gyerek egy, a természet által meghatározott fejlődési rendet követ. Ezt a rendet nekünk, felnőtteknek kell megérteni, és a megfelelő körülményeket biztosítani a legoptimálisabb fejlődéshez
 2. Tisztelnünk kell a gyermek személyiségét, belső értékeit. Nem erőltetünk rá dolgokat, nem akarjuk befolyásolni azért, hogy saját akaratunkat könnyebben és gyorsabban legyünk képeket érvényesíteni.
 3. Szabadságot ad a gyereknek. Ami nem azt jelenti, hogy azt csinál, amit akar, hanem azt, hogy szabadon kifejezheti önmagát. Szabadon megválaszhatja mivel szeretne foglalkozni, játszani.
 4. A gyerekeknek saját motivációjukból kell tanulniuk. A felnőtt bizalommal figyeli a gyermek természetes megnyilvánulásait, és az újdonság iránti érdeklődését. Elveti a jutalmazást és a büntetést, hiszen ezek kívülről érkező motiváció  vagy befolyásolás.
 5. A felmerülő nehézségeket önállóan kell leküzdeniük. A gyerekek arra van szüksége, hogy gyakoroljon, tanuljon hibáiból és lehetősége legyen újra próbálni. Ez növeli az önállóságát és az önbizalmát.
 6. A gyerekeket soha nem szabad más gyerekekkel összehasonlítani, mert mindegyikük egyedi saját értékekkel, saját fejlődési útvonallal bír.
 7. Arra ösztönzi a gyerekeket, hogy interakcióba lépjenek egymással, ami elősegíti a társas környezetben való tanulást.
montessori kepek 8

Hogyan kell alkalmazni a Montessorit?

A Montessori módszer olyan nevelési forma, amely természetes és az érzékszervekre gazdagon ható anyagokat használ. Ez egy olyan tanulási megközelítés, amely a gyermek által kezdeményezett tevékenységeket és a gyermekközpontú környezetet hangsúlyozza. Más szóval, a Montessori módszer azon az elképzelésen alapul, hogy a gyerekek inkább cselekedve tanulnak, mintsem hogy megmondják nekik, mit tegyenek.

A montessori-módszer egyik legfontosabb jellemzője, hogy a különböző korú és hátterű gyerekekkel való szocializációra helyezi a hangsúlyt, ahelyett, hogy egy bizonyos korcsoportot, például a csecsemőket vagy a kamaszokat különítené el.
Ez azt jelenti, hogy a különböző korú gyerekek időt töltenek egymással, ahelyett, hogy minden idejüket az osztályteremben töltenék csak az adott gyermekcsoporttal.
Ez a kapcsolódás lehetővé teszi számukra, hogy barátságokat kössenek az iskolai tevékenységeken kívül is.

A montessori módszer másik jellemzője, hogy a szabadságra és a függetlenségre helyezi a hangsúlyt – természetesen meglévő korlátok között -, lehetővé téve a gyermekek számára, hogy azt tegyék, amit szeretnének, amíg az biztonságos és a pedagógusok által meghatározott irányelveken belül marad.

Következtetés

A Montessori módszer egy olyan iskolai tanítási filozófia, amelynek célja a gyermekek kognitív, fizikai, intellektuális és szociális fejlődésének elősegítése. A módszer a gyakorlati tanulásra, az önszabályozásra és az egyénre szabott oktatásra helyezi a hangsúlyt.

montessori képek (9)

A gyermekek az anyagok és az anyagalapú tevékenységek felfedezésén és kísérletezésén keresztül tanulnak a gyermek által vezetett és a gyermek által kezdeményezett módon.

montessori módszer,montessori

Szeretnéd a Montessori elveket te magad is alkalmazni otthon, a saját gyerekeiddel kapcsolatban, de tartasz attól, nem leszel elég türelmes mindehhez? Nekem rengeteget jelentettek a türelem és az elfogadás gyakorlásában bizonyos önelfogadó gyakolatok, amiket e-book-omban Te is megismerhetsz. Kíváncsi vagy rá melyek ezek?

Hasonló bejegyzések