Lehet játék a sikeres tanulás?

Gondolj bele, ha valami újat kezdesz tanulni, Te milyen környezetben érzed a legjobban magad?

Biztosan a te számodra is fontos, hogy ne vonja el más a figyelmedet.
Érdemes ,például, a tanulásra szánt helyet a lehető leginkább megtisztítani
a zavaró tényezőktől, TV, telefon, egyéb kütyük.

Az viszont kifejezetten jó, ha inspiráló és előremutató képek, tárgyak vesznek körül, pl, ha gitározni szeretnél megtanulni, jó, ha gitáros képek, vagy kották kapnak helyet valahol a környezetedben.
Ezek segítenek felkelteni az érdeklődésedet, és irányítani a fókuszodat, ha leülsz arra a helyre.

A rend is egy fontos eleme a sikeres tanulásnak.
Jó, ha a környezet rendezett, és anyaként, azt hiszem, mind tudjuk, a legkönnyebb olyan helyen rendet tartani, ahol nincs sok felesleges kacat.

Rendben, megvan a letisztult és rendezett környezet, a képek a falon, de valahogy a motiváció mégsem jön… Mit tehet ilyenkor az ember?

Egy egyszerű módszer segíthet. Felnőttnek, gyereknek egyaránt!

Ez a “Ne törd meg a láncot!” – technika

A lényege az, hogy ha eldöntöd, vagy a gyermeked eldönti, hogy megtanul valamit, akkor gondoljátok át, mennyi időt is vesz az alapok megtanulása igénybe. Az a rész, amíg túllendültök a kezdeti nehézségeken. 5 óra? 10 edzés? 30 nap? 2 hónap? Ha ezt tisztáztátok, esetleg megkérdeztetek olyanokat, akik már sikeresen túljutottak ezen, készítsetek egy naptárat!

Naptár a sikeres tanuláshoz
A sikeres tanulás titka

A naptáron legyen feltüntetve az a végcél, ameddig el kell jutni, hogy beinduljon a “buli” része a dolognak. Ugyanis legyen az lovaglás, úszás, gitár vagy agyagozás eljön az az idő, amikor már van annyi tudás, és megszerzett tapasztalat, hogy az élmény viszi tovább az érdeklődést és a motivációt.

És itt jön a módszer lényege. A kezdetekben minden alkalommal, amikor gyakoroltatok, sikeresen elment egy edzés, leültetek foglalkozni a választott megtanulni kívánt dologgal kerüljön egy nagy piros X a naptárba.

Miért is segít ez a motivációban? Hogyan működik?

Először is a hormonok érte a felelősek. Ugyanis minden alkalommal, amikor a sikeres tanulás után az X a naptárba kerül dopamin szabadul fel, vagyis a jóérzés/jutalom hormon. És még ha nehéz is volt az edzés vagy az aznapi lecke, vagy nem hozott instant sikert az X-elés megadja az agynak azt a jutalmat, amire az annyira áhítozik.

Mivel az agyunk arra van huzalozva, hogy megismételje azokat a cselekedeteket, amik dopamint szabadítanak fel, könnyebb motiváltnak maradni a következő lehetőségig a tanulásra.

Másodsorban a veszteségtől való félelem segít nekünk. Ugyanis bizonyított tény, hogy az emberek sokkal motiváltabbak arra, hogy megtartsanak valamit, mint arra, hogy megszerezzenek valamit.
Így, ha nem elég motiváló az agyunknak az, hogy ha eleget tanulunk, akkor jól tudunk majd ezt vagy azt csinálni, akkor segíthetünk azzal, hogy gyűjtögetjük az X-eket.
Aztán, ha kimarad egy edzés/gyakorlás/óra, akkor nem kaphatunk X-et megtörjük a szép X-láncot, elvész a jó széria, és ez a veszteség már elég motiváció az agyacskánknak arra, hogy ne keressen kifogásokat a sikeres tanulás ellen.

Akár Te, akár a gyermeked vág új tanulmányokba ezzel az egyszerű X-elős módszerrel nagyon sokat segíthetsz abban, hogy ne legyen kudarcra ítélve a próbálkozás.

Jó, de hogyan teremtsek időt minderre?

Hallom a kérdésed! Sokszor az akarás megvan, csak fogalmunk sincs, hogyan lehetne bezsúfolni a vágyott dolgokat a mindennapokba. Ha te is ezzel a problémával szenvedsz, akkor az Anyatérkép önmagadhoz hangoskönyv és a hozzá tartozó ajándék Énidőteremtő videókurzus neked szól! Kattints és nézd meg!

Hasonló bejegyzések